Професія кухаря: історичні факти

 

Чи багато ви знаєте про професію кухаря? 

Професія кухаря розвивалася разом з цивілізацією, так що можна сказати це найдавніша професія. Перші страви виглядали просто як обпалені на відкритому вогнищі напівсирі шматки м'яса або риби.

Історія розвитку людства від найдавніших часів до наших днів знала небачені злети кухарського мистецтва і такі ж різкі падіння. Одні їжу підносили до небес, вважаючи її одним з найкращих задоволень, інші - ставилися до неї мало не з презирством, вважаючи, що навіть розмови про продукти і страви «негідні істинного джентльмена». 

Десятки тисяч страв створила за свою історію світова кулінарія. Від кулінарів залежав престиж того чи іншого знатного будинку. У Стародавньому Римі відбувалися навіть повстання кухарів, що підпорядкували собі деякі міста.
Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, пов'язані з їжею, розуміючи, що їжа основа життя, здоров'я і благополуччя. 

Читайте такожЦікава притча про сімейного кухаря

Могутня середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був одним з чотирьох найважливіших фігур при дворі. У Франції кухарями вищих рангів ставали лише знатні люди. Посада головного винороба Франції була третьою за значимістю після посад камергера і головного конюха. Потім слідував керуючий випічкою хліба, начальник чашників, шеф-кухар, найбільш наближені до двору керуючі ресторанів і лише потім маршали і адмірали.

Що стосується кухонної ієрархії, а там було зайнято величезне число (аж до 800 чоловік) взаємозалежних працівників, то перше місце була віддана головному по м'ясу. Посада, що характеризується пошаною і довірою короля, бо від отрути не був застрахований ніхто. У його розпорядженні знаходилося шість чоловік, які кожен день вибирали і готували м'ясо для королівської сім'ї. У Тейлеванта, відомого кухаря короля Карла Шостого, в підпорядкуванні знаходилося 150 чоловік! 

А в Англії, наприклад, при дворі Річарда Другого працювало 1000 кухарів, 300 лакеїв, які щодня обслуговували 10 000 чоловік, що знаходяться при дворі. Запаморочлива цифра, яка демонструє, що важливо було не так нагодувати, скільки продемонструвати своє багатство.